Elwira Konicka

Elwira Konicka

500 g mąki pszennej
łyżeczka soli
60 ml oleju Wielkopolskiego
ok 200 ml mocno gorącej wody
mała cebula
ząbek czosnku
ugotowane w rosole:
- udka z kurczaka
-marchewka
sól, pieprz
odrobina rosołu
1/2 kostki masła
otarta skórka z cytryny
pęczek natki pietruszki

Pierogi z kurczakiem w sosie maślano-cytrynowym z pietruszką.

Olewając konwenanse przygotowałam przepyszne i soczyste pierogi z mięsa drobiowego w formie uroczych rybek. Taki fusion w moim wykonaniu.

Masło rozpuścić na patelni, dodać skórkę z cytryny i posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawić odrobiną soli i pieprzu, smażyć dosłownie kilka chwil.
Połączyć mąkę z solą, olejem i ciągle mieszając dodając po trochu bardzo gorąca wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które łatwo dochodzi nam od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut.
Mięso z udek zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie. Przy drugim mieleniu dodać marchewkę. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać do farszu rosołu, aby nasze pierogi były bardziej soczyste.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wykrawać większe kółka. Następnie ułożyć na każdym krążku kulkę mięsa i zlepiać pierogi. Tak przygotowane wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować do wypłynięcia. Wyłączyć gaz i zostawić nasze pierogi na ok 2 minuty. Odcedzić, podawać od razu skąpane w sosie maślanym.

tl_cookies_zamknij