Bronisław Manecki

Bronisław Manecki

Curry z udek kurczaka z wolnowaru
500 g wyfiletowanych udek z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki posiekanego czosnku
sól wg smaku
pieprz świeżo mielony wg smaku
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki curry w proszku
1/2 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 szkl jogurtu naturalnego
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1/2 szklanki passaty pomidorowej lu 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1 czerwona papryka
50 g mrożonego szpinaku
1-2 garście różyczek mrożonego brokuła
8 pomidorów koktajlowych
1 łyżka oleju wielkopolskiego
dodatkowo ryż
Udka pokroić w kostkę. Cebule posiekać w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na łyżce oleju. paprykę pokroić w kostkę. Do garnka wolnowaru włożyć kurczaka, podsmażoną cebule i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Przykryć, ustawić wolnowar na funkcje LOW i gotować przez 4h.
Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gotowe curry podać z ryżem, posypane posiekaną natką.

tl_cookies_zamknij