Paweł Kowalski

Paweł Kowalski

Najprostsze pieczone ćwiartki z kurczaka z warzywami!
Po męsku ;)

Dwie ćwiartki z kurczaka
50 ml oleju Wielkopolskiego rzepakowego
Majeranek
Curry
Słodka papryka
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki miodu
sól i świeżo zmielony pieprz
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
Kawałek korzenia selera
1 biała cebula
rozmaryn
Ćwiartki z kurczaka należy natrzeć wszystkimi przyprawami sypkimi (pomijając rozmaryn) oraz olejem. Warzywa należy obrać i pokroić w duże kawałki, następnie posypać solą, rozmarynem oraz skropić olejem Wielkopolskim rzepakowym. Następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym ćwiartki kurczaka skórką do góry, a dookoła obsypujemy warzywami (należy uważać aby warzywa nie przykryły kurczaka) i piec pod przykryciem przez 70 min.
Po tym czasie kurczaka należy odkryć i nasmarować jego skórkę wcześniej połączoną musztardą z miodem, następnie ponownie wstawić do piekarnika na chwilę bez przykrywania tak aby skóra się przypiekła.

Pycha! Smacznego!

tl_cookies_zamknij