Maria Kowalska-Irek

Maria Kowalska-Irek

- 200 g żeberek wieprzowych
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- olej Wielkopolski
- 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 500 g ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- mała cebula
- ząbek czosnku
- połowa małego selera
- majeranek
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Na patelnię wlewam odrobinę oleju Wielkopolskiego, dodaję żeberka i pokrojoną polędwicę. Całość przypiekam na złoty kolor.
Kroję marchewkę, pietruszkę, cebulkę oraz seler. Wszystko rumienię ma patelni z odrobiną Oleju Wielkopolskiego.

Żeberka i polędwicę przekładam do garnka i zalewam zimną wodą, dodaję ziele angielskie 3 ziarenka, oraz dwa listki laurowe.
Wywar gotuję około 40 minut. Po tym czasie dodaję przypieczoną włoszczyznę oraz czosnek.
Gotuję 5 minut.
Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucam do mojego wywaru, dodaję kaszę. Mieszam.
Całość gotuję do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Przyprawiam solą oraz pieprzem, dodaję dwie łyżki stołowe majeranku.

Smacznego!

tl_cookies_zamknij