Maria Kowalska-Irek
- 200 g żeberek wieprzowych
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- olej Wielkopolski
- 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 500 g ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- mała cebula
- ząbek czosnku
- połowa małego selera
- majeranek
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- olej Wielkopolski
- 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 500 g ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- mała cebula
- ząbek czosnku
- połowa małego selera
- majeranek
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Na patelnię wlewam odrobinę oleju Wielkopolskiego, dodaję żeberka i pokrojoną polędwicę. Całość przypiekam na złoty kolor.
Kroję marchewkę, pietruszkę, cebulkę oraz seler. Wszystko rumienię ma patelni z odrobiną Oleju Wielkopolskiego.
Żeberka i polędwicę przekładam do garnka i zalewam zimną wodą, dodaję ziele angielskie 3 ziarenka, oraz dwa listki laurowe.
Wywar gotuję około 40 minut. Po tym czasie dodaję przypieczoną włoszczyznę oraz czosnek.
Gotuję 5 minut.
Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucam do mojego wywaru, dodaję kaszę. Mieszam.
Całość gotuję do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Przyprawiam solą oraz pieprzem, dodaję dwie łyżki stołowe majeranku.
Smacznego!
Kroję marchewkę, pietruszkę, cebulkę oraz seler. Wszystko rumienię ma patelni z odrobiną Oleju Wielkopolskiego.
Żeberka i polędwicę przekładam do garnka i zalewam zimną wodą, dodaję ziele angielskie 3 ziarenka, oraz dwa listki laurowe.
Wywar gotuję około 40 minut. Po tym czasie dodaję przypieczoną włoszczyznę oraz czosnek.
Gotuję 5 minut.
Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucam do mojego wywaru, dodaję kaszę. Mieszam.
Całość gotuję do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Przyprawiam solą oraz pieprzem, dodaję dwie łyżki stołowe majeranku.
Smacznego!