Anna Bratek

Anna Bratek

500 g obranej dyni,
1 ziemniak,
1 marchewka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 szkl. bulionu,
1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
2 łyżki oleju wielkopolskiego,
sól morska,
szczypta gałki muszkatołowej,
chleb tostowy,
czarnuszka,
pieprz czerwony,
koperek
Dynię przekrawam na pół, wybieram miąższ z pestkami, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Cebulę kroję w piórka, marchew i czosnek w plastry. Do garnka wlewam olej, na rozgrzanym podsmażam cebulę i czosnek dodaję resztę warzyw oraz paprykę słodką.podsmażam 5 minut, mieszając. Zalewam bulionem, gotuję ok. 20 minut do miękkości składników. Całość blenuduję, doprawiam solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Podaję posypaną czarnuszką, koperkiem i czerwonym pieprzem oraz z podsmażonym chlebem tostowym.

tl_cookies_zamknij