Anna Nowak

Anna Nowak

* pół szklanki Oleju Wielkopolskiego z Bazylią
* średnia cebula pokrojona w kostkę
* 2 marchewki pokrojone w talarki
*2 drobno posiekane ząbki czosnku
* 4 ziarna ziela angielskiego
* 2 listki laurowe
* łyżeczka cukru
* świeża bazylia
* 700 ml przecieru pomidorowego
* 1 litr wody
* 4 łyżki śmietany
* sól, pieprz
* makaron
Do garnka wlać Olej Wielkopolski z Bazylią, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażyć mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonych warzyw dolać około 1 litra wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Po 15 minutach do wywaru wlać przecier pomidorowy, dodać bazylię, przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze około pół godziny. Dodać cukier. Wymieszać kilka łyżek gorącej zupy ze śmietaną i tą mieszanką doprawić zupę. Udekorować śmietanką i bazylią. Podawać z makaronem.
Smacznego :-)

tl_cookies_zamknij