MAŁGORZATA

MAŁGORZATA

Gofry z jarmużem.
2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju wielkopolskiego z czosnkiem
150 g startego, zółtego sera
5 garści posiekanego jarmużu
1 szczypta soli, pieprzu

Do garnka wrzucamy jarmuż i podduszamy na łyżce oleju wielkopolskiego z czosnkiem.
Ser ścieramy na tarce - odstawiamy.
Do miski wbijamy dwa żółtka, wlewamy mleko, dodajemy mąkę i łyżkę oleju wielkopolskiego z czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Miksujemy składniki. Dodajemy starty ser i jarmuż. Ponownie miksujemy. Następnie z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę, którą dodajemy do powstałej masy i mieszamy delikatnie łyżką.
Tak powstałe gęste ciasto wylewamy łyżką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 5 - 6 minut. Gofry można podać z sadzonym jajkiem.

tl_cookies_zamknij