Diana Kowalczyk
Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i serem pleśniowym
2 duże pory (biała i lekko zielona część)
średnia cukinia
3 łyżki oleju Wielkopolski Rzepak&Bazylia
spora szczypta soli i pieprzu gruboziarnistego
1,2 l bulionu warzywnego
grzanki:
6 kromek chleba żytniego
6 łyżeczek oleju Wielkopolski Rzepak&Bazylia
camembert
gruszka
pieprz gruboziarnisty
2 duże pory (biała i lekko zielona część)
średnia cukinia
3 łyżki oleju Wielkopolski Rzepak&Bazylia
spora szczypta soli i pieprzu gruboziarnistego
1,2 l bulionu warzywnego
grzanki:
6 kromek chleba żytniego
6 łyżeczek oleju Wielkopolski Rzepak&Bazylia
camembert
gruszka
pieprz gruboziarnisty
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z olejem Wielkopolski Rzepak&Bazylia oraz solą i pieprzem.
Pieczemy, aż cukinia zmięknie, a pory lekko się skarmelizują (około 25 minut).
Upieczone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
Gotujemy około 15-20 minut, po czym miksujemy, ale nie całkiem na gładko.
Na kromkach chleba układamy po 2 plasterki camemberta i po plasterku gruszki.
Calość skrapiamy olejem Wielkopolski Rzepak&Bazylia, i posypujemy pieprzem.
Pieczemy aż chleb będzie chrupiący, a ser roztopiony.
Podajemy z porcją zupy.
Smacznego :)
Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z olejem Wielkopolski Rzepak&Bazylia oraz solą i pieprzem.
Pieczemy, aż cukinia zmięknie, a pory lekko się skarmelizują (około 25 minut).
Upieczone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
Gotujemy około 15-20 minut, po czym miksujemy, ale nie całkiem na gładko.
Na kromkach chleba układamy po 2 plasterki camemberta i po plasterku gruszki.
Calość skrapiamy olejem Wielkopolski Rzepak&Bazylia, i posypujemy pieprzem.
Pieczemy aż chleb będzie chrupiący, a ser roztopiony.
Podajemy z porcją zupy.
Smacznego :)