Diana Kowalczyk

Diana Kowalczyk

Zupa z pieczonych porów i cukinii, z grzankami z gruszką i serem pleśniowym


2 duże pory (biała i lekko zielona część)
średnia cukinia
3 łyżki oleju Wielkopolski Rzepak&Bazylia
spora szczypta soli i pieprzu gruboziarnistego
1,2 l bulionu warzywnego

grzanki:

6 kromek chleba żytniego
6 łyżeczek oleju Wielkopolski Rzepak&Bazylia
camembert
gruszka
pieprz gruboziarnisty
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z olejem Wielkopolski Rzepak&Bazylia oraz solą i pieprzem.

Pieczemy, aż cukinia zmięknie, a pory lekko się skarmelizują (około 25 minut).

Upieczone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.

Gotujemy około 15-20 minut, po czym miksujemy, ale nie całkiem na gładko.

Na kromkach chleba układamy po 2 plasterki camemberta i po plasterku gruszki.

Calość skrapiamy olejem Wielkopolski Rzepak&Bazylia, i posypujemy pieprzem.

Pieczemy aż chleb będzie chrupiący, a ser roztopiony.

Podajemy z porcją zupy.

Smacznego :)

tl_cookies_zamknij