Joanna Piwosz

Joanna Piwosz

Zupa z czerwoną soczewicą
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
3 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok.1,5 l wody/ bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
200 ml przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
3 kulki ziela ang.
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki oregano
pęczek zielonej pietruszki
sól do smaku
szczypta pieprzu lub chili
Można dać 200 g filetu z indyka pokrojonego w kostkę-jak ktoś woli zupę bardziej treściwą ;)
W garnku przesmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Warzywa szklić przez chwilę, Dolać wodę, dodać liście laurowe, ziele ang.,marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę. Całość gotować kilka minut i dodać soczewicę(przepłukaną wcześniej wodą). Po 20 min. gdy soczewica jest miękka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przecier pomidorowy, Doprawić wszystkimi przyprawami i solą do smaku. Jeśli ktoś woli wersję z indykiem to przesmażyć na początku mięso z cebula i potem zalać wodą. Kiedy ziemniaki będą miękkie, a soczewica będzie się rozpadać wyłączyć zupę. Podawać z kleksem jogurtu i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

tl_cookies_zamknij