Marta Babaczyk

Marta Babaczyk

Grochówka wojskowa z całego grochu
Jedna z najpopularniejszych polskich zup – grochówka wojskowa z całego grochu! Sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni. Gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką. Po prostu pyszna!
Składniki:
• 250 g całego grochu
• 150 g chudego surowego wędzonego boczku
• 150 g kiełbasy
• 200 g wędzonych żeberek
• 1-2 cebule
• 2 marchewki
• 1 pietruszka (korzeń)
• kawałek selera
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepakowego
• 5 ziemniaków
• 2 liście laurowe
• 3-4 kulki ziela angielskiego
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 łyżka suszonego cząbru
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• Sól
• Pieprz
Groch cały przebieramy, zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 6 godzin. Wędzone żeberka i boczek oraz ziele angielskie i liść laurowy zalewamy ok. 2 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie płuczemy groch na sicie i dodajemy do wywaru (cały groch będzie gotował się ok. godziny).
Warzywa obieramy. Pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w plasterki.
Mniej więcej w połowie czasu potrzebnego do ugotowania grochu dodajemy do garnka pokrojone i starte warzywa. Przykrywamy pokrywką i dalej gotujemy.
Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka i boczek, gdy lekko przestygną kroimy je w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy kiełbasę, boczek i żeberka, smażymy aż mięso się zarumieni.
Mięso ponownie dodajemy do zupy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy (sól, pieprz, majeranek, cząber i tymianek).
Całość gotujemy jeszcze kilak minut.
Smacznego!

tl_cookies_zamknij