Magdalena Maćkowska

Magdalena Maćkowska

1 mała dynia makaronowa
1 mała dynia piżmowa
1 olej czosnkowy Wielkopolski
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki kminu
sól i pieprz do smaku
garść popcornu
garść pestek dyni i słonecznika
Dynie obieramy i kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy obficie kminem i polewamy olejem czosnkowym. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. W tym czasie w kawałki kroimy marchew, pietruszkę,cebulę i czosnek i gotujemy w wodzie z solą. Upieczoną dynię wkładamy do ugotowanego wywaru z miękkimi warzywami i chwilę gotujemy razem. Doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy na gładką masę. Popcorn przygotowujemy w garnku, na oleju czosnkowym. Pestki prażymy na kropli oleju czosnkowego. Zupę wlewamy na talerz, posypujemy pestkami, jemy z popcornem, zamiast grzanek :)

tl_cookies_zamknij