Ewa Zych

Ewa Zych

Składniki na bulion

1 litr wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju
1 łyżka brązowego cukru
4 plastry chili
4 plastry imbiru
1 trawa cytrynowa (opcjonalnie)
1/2 cebuli
kawałek pora
1 marchewka
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Ponadto:

12 krewetek
2 łyżki oleju
2 łyżeczki drobno startego imbiru
papryczka chili
natka pietruszki/kolendra/bazylia

150 g makaronu ryżowego (ew. sojowego)

Rosół inaczej- Rozgrzewająca zupa z krewetkami

1. Składniki na bulion włożyć do garnka i gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić.

2.Krewetki rozmrozić, usunąć ogonki. Następnie włożyć do miski, dodać olej i doprawić solą, czosnkiem, imbirem, chili. Wszystko wymieszać i odstawić.

3. Ugotować makaron ryżowy/ sojowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

4. Krewetki razem z marynatą smażyć przez 5 minut na rozgrzanej patelni.

5. Do miseczek włożyć makaron i krewetki, zalać gorącym bulionem.

6. Posypać natką pietruszki/kolendrą/bazylią
Osobiście polecam bazylię :)

7. Zjeść ze smakiem!

tl_cookies_zamknij