MAŁGORZATA

MAŁGORZATA

½ szklanki oleju Wielkopolskiego
1 opakowanie serka mascarpone
1 jajko
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z limonki
½ łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki miodu
1 łyżka posiekanych pistacji
1-2 świeże figi
Połowę serka mascarpone mieszamy z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia na jednolite ciasto. Na patelnie wlewamy olej Wielkopolski, rozgrzewamy go i kiedy nabierze odpowiedniej temperatury łyżką nakładamy porcję ciasta. Następnie ogień zmniejszamy i smażymy pancakes na wolnym ogniu około 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone pancekesy przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Drugą połowę serka mascarpone mieszamy z sokiem limonki i cukrem pudrem.
Figi myjemy, kroimy na ćwiartki.
Na dwóch talerzach układamy jedno na drugim po 2-3 pancakesy , wierzch smarujemy serkiem, na nim układamy pokrojone figi, całość oblewamy miodem i posypujemy pistacjami, smacznego :D

tl_cookies_zamknij