Janina Wieczorek

Janina Wieczorek

Barszcz z białą kiełbasą

- 2 kg surowej białej kiełbasy (jeżeli istnieje możliwość, to z własnego wyrobu)
- butelka barszczu białego (najlepiej naturalnego od "pani z bazarku"
- ok. 2 l wody (tej od parzenia białej kiełbasy
-kostka rosołowa
-sól
-kilka ziaren czarnego pieprzu
-2 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-2 duże cebule
-kawałek kiełbasy podwawelskiej lub kilka plasterków wędliny
-majeranek
Białą kiełbasę sparzyć na wolnym ogniu ok 15-20 min.

Cebulę pokroić w talarki, kiełbasę lub wędlinę pokroić w drobną kosteczkę. Razem podsmażyć na Oleju Wielkopolskim Rzepakowym- cebulę zeszklić a kiełbasa zamieni się w "skwareczki".

Do wody od parzenia białej kiełbasy dodać kostkę rosołową, sól, pieprz, czosnek, liście laurowe - zagotować, dodać barszcz do smaku.
Dodać cebulę ze "skwarkami". Pod koniec gotowania wsypać łyżeczkę majeranku.

Zupę podawać z białą kiełbasą i pajda chleba.

tl_cookies_zamknij