MAGDALENA

MAGDALENA

SKŁADNIKI NIEZBĘDNE DO PRZYGOTOWANIA JEDNEJ PORCJI CHARAKTERNYCH KOKOSOWYCH GOFRÓW Z DODATKIEM SZYNKI PARMEŃSKIEJ, SERA PLEŚNIOWEGO, ORZECHÓW WŁOSKICG, GRUSZKI, RUKOLI I SOSU BALSAMICZNEGO:
GOFRY:
• 1/4 szklanki oleju wielkopolskiego- KOKOS,
• 3/4 szklanki mąki,
• 1/4 szklanki mleka,
• 1 jajko,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka cukru,
• szczypta soli,
• łyżka wiórków kokosowych,
DO PODANIA:
• garść rukoli,
• kawałek sera pleśniowego,
• 3 plastry szynki parmeńskiej,
• niewielka garść orzechów włoskich,
• 1/2 gruszki,
• łyżka sosu balsamicznego,
• sól i pieprz,
Przygotowanie gofrów:
W jednej misce łączę ze sobą: mąkę, mleko, cukier, proszek do pieczenia, żółtko, wiórki kokosowe, olej wielkopolski- KOKOS.
W drugiej misce ubijam białko jajka z solą na sztywną pianę, po czym delikatnie łączę je z resztą ciasta.
Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, dopiero gdy na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki zamykam opiekacz i zostawiam na około 2/3 minuty. Gofry studzę na kratce, by nabrały chrupkości.
W czasie gdy gofry stygną siekam orzechy na na mniejsze kawałki, gruszkę kroję w plastry, płuczę rukolę, rozrywam ser pleśniowy i wyjmuje z lodówki szynkę parmeńską.
Wykładam na talerz 3 gofry, posypuję rukolą, rozkładam szynkę, dodaje orzechy, ser pleśniowy i pokrojoną w plastry gruszkę. Całość opruszam solą i sporą ilością pieprzu, na koniec polewam sosem balsamicznym.
Myślę, że to świetny pomysł na śniadanie, któremu charakter niewątpliwie dodaje smak oleju kokosowego i wiórki kokosowe, a także cudowny smak szynki parmeńskiej- sądzę że to niekonwencjonalny smak, przecież gofry zawsze kojarzą się z bitą śmietaną i owocami. Zaskakująco dobre połączenie, które polecam wypróbować każdemu! Olejmy konwenanse razem z olejem wielkopolskim!

tl_cookies_zamknij