Lucyna Kaczmarek

Lucyna Kaczmarek


Krem z fioletowych ziemniaków

500 g ziemniaków fioletowych truflowych
1 cebula czerwona
1 kawałek por biała część
1 kawałek korzenia pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 ziela angielskie
gałka muszkatołowa
2 łyżki soku z cytryny
1 litr bulionu drobiowego
1/3 szklanki śmietany 30 %
olej rzepakowy Wielkopolski

krem biały:
2 ziemniaki białe
1 cebula biała
1 kawałek por biała część
1 kawałek korzenia pietruszki
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
0,5 litra bulionu drobiowego
sól, pieprz
natka pietruszki
3 łyżki śmietany 30 %
olej rzepakowy Wielkopolski

chipsy z boczku:
podsmażone kawałki boczku na oleju
Ziemniaki białe, fioletowe, cebule, czosnek, korzeń pietruszki obieram. Cebulę czerwoną kroję drobno przesmażam na oleju w garnku, dodaję czosnek pokrojony, korzeń pietruszki starty i por pokrojoną. Przesmażam całość, dodaję pokrojone ziemniaki fioletowe, sok z cytryny, zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, sól, pieprz, gałkę startą i gotuje do miękkości. W drugim garnku przesmażam białą cebulę pokrojoną na oleju, dodaję czosnek, por, starty korzeń pietruszki. Na końcu dodaje pokrojone ziemniaki białe, zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, gałką. Zupy osobno miksuję blenderem. Do miski wlewam na przemian nabierkę fioletowej i białej zupy. Podaję z natką i chipsami.

tl_cookies_zamknij