KAROLINA
Placki:
2 wiejskie jajka
1 szklanka jogurtu greckiego
¾ szklanki mąki orkiszowe
¼ szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
5-6 łyżek Wielkopolskiego miksu z kokosem
4 łyżki płatków z kokosa
Kilka listków mięty
Domowa konfitura śliwkowo-jabłkowa:
10 dojrzałych śliwek np. węgierek
1 jabłko
2 łyżki ksylitolu
2 wiejskie jajka
1 szklanka jogurtu greckiego
¾ szklanki mąki orkiszowe
¼ szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
5-6 łyżek Wielkopolskiego miksu z kokosem
4 łyżki płatków z kokosa
Kilka listków mięty
Domowa konfitura śliwkowo-jabłkowa:
10 dojrzałych śliwek np. węgierek
1 jabłko
2 łyżki ksylitolu
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy jogurt, mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon i miksujemy na gładką, dość gęstą masę. Dodajemy jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie, łyżka po łyżce, dokładamy do masy.
Na patelni rozgrzewamy Wielkopolski miks z kokosem i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor około 1 minuty i przewracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym.
Ze śliwek wyciągamy pestki, jabłko obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, dodajemy kilka łyżek wody, wsypujemy ksylitol i gotujemy aż owoce się rozpadną i część wody wyparuje. Następnie całość miksujemy na gładko.
Płatki kokosa prażymy na suchej patelni. Na cieplutkie placki wykładamy konfiturę, posypujemy podprażonymi płatkami kokosa, a na koniec dekorujemy listkami mięty.
Na patelni rozgrzewamy Wielkopolski miks z kokosem i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor około 1 minuty i przewracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym.
Ze śliwek wyciągamy pestki, jabłko obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, dodajemy kilka łyżek wody, wsypujemy ksylitol i gotujemy aż owoce się rozpadną i część wody wyparuje. Następnie całość miksujemy na gładko.
Płatki kokosa prażymy na suchej patelni. Na cieplutkie placki wykładamy konfiturę, posypujemy podprażonymi płatkami kokosa, a na koniec dekorujemy listkami mięty.