Marian Kołodziejski

Marian Kołodziejski

Niezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie.

Składniki:
2kg karpia
250g kiszonej kapusty
10g suszonych grzybów np. borowików
3 marchewki
2 pietruszki
60g selera
10cm por
2 ząbki czosnku
sok i skórka z 1/2 cytryny
5 liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
180g pomidorów z puszki w kawałkach
3 łyżki kopru
olej Wielkopolski
2 łyżki masła
sól
pieprz
1. Rybę oczyścić, umyć i wyfiletować. Filety z karpia odłożyć na bok, a grzbiet, skórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie zalać 1,5l zimnej wody, dodać po 2 liście laurowe, ziele angielskie i gotować w celu otrzymania wywaru rybnego.
2. Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekany czosnek, koper, skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 1 godziny aby karp się zamarynował.
3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.
4. Kapustę kiszoną drobno pokroić a grzyby namoczyć i podgotować.
5. Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć a następnie dodać suszone grzyby i kapustę kiszoną. Całość lekko poddusić, dodać por pokrojony w piórka, w całości seler, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się sparzą.
6. Na samym końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekanym koprem.

tl_cookies_zamknij