Aleksandra Zadęcka

Aleksandra Zadęcka

wiązka zielonych szparagów
1 cebula
1 duży ziemniak lub 2 małe
300 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietanki 30 %
3 łyżki oleju Wielkopolskiego
sól, pieprz
chleb tostowy na grzanki
Ze szparagów odkrawamy zdrętwiałe końcówki oraz główki resztę kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy kostkę, następnie wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem.
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do osobnego garnka i gotujemy w bulionie na chwilę dorzucamy do podgotowania główki ze szparagów po czym je wyławiamy. I powracamy do patelni z cebulą dorzucamy do niej pokrojone szparagi, całość podsmażamy.
Gdy ziemniaki zmiękną, dorzucamy poduszoną cebulę i szparagi oraz część główek (część pozostawiamy do dekoracji) gotujemy przez chwile by szparagi zmiękły. Całość blendujemy dodajemy śmietanę oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Na suchej patelni przygotowujemy grzanki
Smacznego !

tl_cookies_zamknij