Mirosław Kucharzyk
Krem z selera, jarmużu i groszku zielonego
2 łyżki Oleju Wielkopolskiego z Czosnkiem
1 cebula
500g selera
2 garści groszku zielonego
1l bulionu drobiowego
200g jarmużu
200ml kremówki
Do dekoracji:
2 łyżka Oleju Wielkopolskiego
2 pieczarki
groszek zielony
1 łyżka jogurtu
kilka liści jarmużu
sól
2 łyżki Oleju Wielkopolskiego z Czosnkiem
1 cebula
500g selera
2 garści groszku zielonego
1l bulionu drobiowego
200g jarmużu
200ml kremówki
Do dekoracji:
2 łyżka Oleju Wielkopolskiego
2 pieczarki
groszek zielony
1 łyżka jogurtu
kilka liści jarmużu
sól
Cebulę drobno kroimy, dusimy na 2 łyżkach Oleju Wielkopolskiego, seler oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli. Dusimy, aż seler zmięknie.
Dodajemy prawie 2 garści groszku - zostawiamy kilka sztuk do dekoracji. Zalewamy bulionem i chwilę gotujemy.
Jarmuż oczyszczamy i myjemy. Odkładamy kilka ładniejszych liści, a resztę dorzucamy do garnka. Gotujemy 3-4min, aż będzie miękki. Dodajemy kremówkę i blendujemy na gładki krem.
Pieczarki przesmażamy na jednej łyżce Oleju Wielkopolskiego na złoty kolor.
Nastawiamy piekarnik na 200*. Pozostałe liście z jarmużu osuszamy i mieszamy z drugą łyżką Oleju Wielkopolskiego. Solimy i wrzucamy do piekarnika. Trzymamy tak długo, aż jarmuż zamieni się w chips.
Krem dekorujemy łyżką jogurtu, układamy na tym pieczarki i chips z jarmużu. Posypujemy groszkiem.
Dodajemy prawie 2 garści groszku - zostawiamy kilka sztuk do dekoracji. Zalewamy bulionem i chwilę gotujemy.
Jarmuż oczyszczamy i myjemy. Odkładamy kilka ładniejszych liści, a resztę dorzucamy do garnka. Gotujemy 3-4min, aż będzie miękki. Dodajemy kremówkę i blendujemy na gładki krem.
Pieczarki przesmażamy na jednej łyżce Oleju Wielkopolskiego na złoty kolor.
Nastawiamy piekarnik na 200*. Pozostałe liście z jarmużu osuszamy i mieszamy z drugą łyżką Oleju Wielkopolskiego. Solimy i wrzucamy do piekarnika. Trzymamy tak długo, aż jarmuż zamieni się w chips.
Krem dekorujemy łyżką jogurtu, układamy na tym pieczarki i chips z jarmużu. Posypujemy groszkiem.