Monika Bieniek

Monika Bieniek

średni brokuł
4-5 łyżek kaszy jaglanej
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
pęczek pietruszki
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
płaska łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
około 2 l wody
Umyte warzywa - marchew, pietruszkę, seler kroję w plasterki i wrzucam do garnka.
2. Opłukanego dobrze brokuła dzielę na różyczki a trzon kroję w kawałeczki i dodaję do warzyw, które to zalewam wodą i gotuję na półtwardo. Dodaję trochę soli, jak się zagotują. Zmniejszam ogień.
3. Cebulkę siekam na drobno i oprószam solą. Wrzucam na rozgrzany olej. Jak się zeszkli, zaraz dodaję zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund i dodaję do gotujących się warzyw.
4. Po chwili, kiedy warzywa jeszcze niezbyt miękkie, wkładam do garnka różyczki brokuła. Mieszam delikatnie i gotuję jeszcze 2-3 minuty. Na minutę-dwie przed końcem gotowania dodaję opłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem, kaszę jaglaną. Śmietanę hartuję porcją płynu z gorącej zupy - to znaczy mieszam dokładnie. Dodaję mieszaninę do zupy. Sprawdzam smak i miękkość warzyw. Wyłączam palnik i dodaję posiekany drobno pietruszkę. Gotowe.
Zachęcam, bo zupa nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo smaczna.

tl_cookies_zamknij