Jan Kowalski

Jan Kowalski

Rozgrzewająca zupa krem z buraka ćwikłowego, idealna na jesienno-zimowe dni

Olej Wielkopolski
Olej Wielkopolski Rzepak&Chili
3 cebule
5 ząbków czosnku
łyżka startego imbiru
1-2 marchewki
7-8 buraków ćwikłowych
pietruszka
ćwiartka selera
papryka czerwona
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
3 listki laurowe
natka z pietruszki
sól
pieprz
100 ml gęstej śmietany
2 łyżki chrzanu
pestki dyni
Cebulę, imbir i czosnek podsmażamy na Oleju Wielkopolskim z dodatkiem Oleju Rzepak&Chili. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Wszystkie składniki podsmażamy przez około 10 minut. Dodajemy bulion, liście laurowe, natkę z pietruszki i gotujemy około 60 minut (do miękkości warzyw). Wyjmujemy z zupy liście laurowe, dodajemy sok z cytryny, po czym ją blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupa powinna być gęsta i dość jednolita.
W miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem.
Zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną wcześniej uprażonymi pestkami dyni. SMACZNEGO!

tl_cookies_zamknij