Piotr Kozioł

Piotr Kozioł

Zupa krem z kalafiora i kokosowym twistem

* olej Wielkopolski Rzepak & Kokos- 2 łyżki
* bulion warzywny- 800 ml
* kalafior- 1 mały (około 700 g)
* ziemniaki- 3 średniej wielkości (około 220 g)
* cebula- 1 średnia sztuka
* śmietanka kokosowa- po 1 łyżce na porcję
* wiórki kokosowe- po 1 łyżce na porcję
* sól- około 1 łyżeczki
* świeży rozmaryn- do posypania
Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w piórka, kalafiora pokrój na różyczki, a ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę oraz ziemniaki i smaż (często mieszając) około 4-5 minut.
Wlej bulion, dodaj sól (szczyptę, ponieważ bulion sam w sobie jest już doprawiony), a kiedy zacznie się gotować odlicz 8 minut- w tym czasie ziemniaki zrobią się lekko miękkie.
Następnie dodaj różyczki kalafiora i gotuj kolejne 8 minut.
W międzyczasie na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe.
Gotową zupę zmiksuj na gładki krem.
Podawaj z kleksem śmietanki kokosowej oraz podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Ozdób świeżym rozmarynem.

tl_cookies_zamknij